sobota, 4 stycznia 2014

Warzywna zupa krem



Dzisiaj specjalnie dla Was mój ulubiony przysmak na chłodne wieczory – zupa krem. Spodziewajcie się większej ilości przepisów tego typu, ponieważ pod choinkę dostałam od mojego mężczyzny wymarzony blender. Ręce aż same rwą się do pracy, dlatego dzisiaj esencjonalnie i szybko – czyli tak jak lubię najbardziej.

Składniki:

  • Dwie łyżki oliwy z oliwek
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • 0.5 szklanki śmietanki 30%
  • Liść laurowy
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Rozgrzej oliwę w dużym garnku, a następnie wsyp posiekanego pora i podsmaż do momentu aż zmięknie. Dodaj pokrojonego brokuła, marchewkę, dwa ząbki czosnku, 2 szklanki mleka, wodę, liść laurowy, sól i pieprz.  
  • Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. 
  • Gdy warzywa zmiękną dodaj pół szklanki śmietanki 30% i doprowadź do wrzenia.
  • Zdejmij na chwilę garnek z gazu, wyjmij liść laurowy i blenderem zmiksuj zupę na krem.
  • Następnie dodaj sok z cytryny i przypraw zupę do smaku (do mojej dodałam nieco curry).
  • Ponownie doprowadź zupę do wrzenia.
  • Podawaj z dodatkiem grzanek bądź słonecznika.

4 komentarze: